Syskonen
”Vad vi lekte mina syskon och jag! Från morgon till kväll. Outtröttligt, med iver och fröjd, ibland med fara för vårt liv, men det förstod vi inte.”
Gunnar var äldst i syskonskaran. Han föddes 1906, ett år före Astrid. Eftersom de var så nära i ålder så höll de nästan alltid ihop. De var ”leknärmast” som Gunnar uttryckte det. Gunnar var syskonens ledare och spelade huvudrollen i många av deras lekar. Gunnar var också den som tog över gården efter föräldrarna, han bodde på Näs fram till sin död 1974.
Stina föddes 1911 och kallades ”Slima”, eftersom hon själv råkade skriva så när hon en gång som liten skulle stava sitt namn. Ingegerd, den yngsta systern som föddes 1916 när Astrid var nio år gammal, kallade sig själv för ”Nickon” av någon anledning som de andra aldrig riktigt förstod.
Alle syssler di med ord
Alla fyra syskonen ägnade sig senare i livet åt skrivandet på ett eller annat sätt. Gunnar blev vid sidan av att driva lantbruket på Näs också riksdagsman och författare till de politiska satirerna om Svitjod. Stina arbetade som översättare och Ingegerd arbetade som journalist. Samuel August brukade säga om sina skrivande barn: ”Dä ä ene unn’lie unge en har fått. Alle syssler di med ord. Hur kunne dä bare klumpe sej på dä viset?”
Syskonen hade en nära relation hela livet. Systrarna ringde varandra varje dag och de besökte sin bror på Näs så ofta de bara kunde även när de blev äldre.
“Två ting hade vi som gjorde vår barndom till det den var – trygghet och frihet.”
Ur Mitt Småland av Astrid Lindgren och Margareta StrömstedtLäs vidare
Kontakta oss
Välkommen att höra av dig till Astrid Lindgren Aktiebolag med frågor, förslag eller idéer som rör Astrid Lindgrens författarskap!
Telefonnummer
08-122 025 00
E-post
[email protected]