Skymningslandet Marit Törnqvist banner

Marit Törnqvist

Av Astrid Lindgrens böcker har Marit Törnqvist illustrerat När Bäckhultarn for till stan (1989), När Adam Engelbrekt blev tvärarg (1991), I Skymningslandet (1994), Sunnanäng (2003) och Sagoresan (2006). Hon är född 1964 i Uppsala, bor sedan fem års ålder i Nederländerna men åker till en liten gård i Östergötland minst tre månader om året.

Några av hennes tidigaste barndomsminnen är när hennes mamma Rita Törnqvist, som var Astrids översättare till holländska, läste högt ur Astrids böcker. När Marit var åtta år köpte familjen en gård i Småland och åkte dit flera gånger varje år. Astrid hälsade på redan den första sommaren och till barnens förvåning ville hon gärna vara med dem och leka i ladugården. Där kunde man hoppa från takbjälkarna och ner i höet, en lek som Astrid älskat under sin egen barndom och nu fick återuppleva vid 65 års ålder.

Från 1982 till 1987 gick Marit illustratörslinjen på konstakademin i Amsterdam. Direkt efter examen på konstakademin var hon i Sverige och visade upp sina bilder för bland annat Rabén & Sjögren som just då letade efter en ny illustratör till Astrid Lindgren. Hennes första uppdrag för förlaget blev att göra två bilderböcker, den ena var Astrid Lindgrens När Bäckhultarn for till stan. Två år senare illustrerade Marit ytterligare en Astrid-berättelse, När Adam Engelbrekt blev tvärarg. Eftersom Marit tillbringade alla skollov i familjens gård i Småland känner hon väl till den miljö Astrid beskriver; de röda husen, snickarglädjen på verandan, utedass och blommande körsbärsträd. Även böndernas liv som hon såg på så nära håll har haft stort inflytande på hennes Astrid Lindgren-illustrationer.

Marit Törnqvist är flerfaldigt prisad. I november 2024 tilldelas hon Nederländernas främsta konstnärspris, det statliga kulturpriset Johannes Vermeer Award 2024, med en prissumma på 100 000 EUR.

skymningslandet-marit-tornqvist-crop

Skymningslandet, Sunnanäng och Junibacken

Den tredje bilderboken, I Skymningslandet, innebar ett byte till stadsmiljö. Under arbetet flög Marit och Astrid vid ett tillfälle luftballong över Stockholm, så att Marit skulle få se hur staden såg ut uppifrån. Göran och herr Liljonkvast flyger ju över Stockholm i skymningen.

2003 kom skulle ännu en saga av Astrid Lindgren ges ut som bilderbok, nämligen Sunnanäng. Det är en av de allra vackraste sagorna Astrid har skrivit som har fått en mästerlig iscensättning av Marit. Kölden har aldrig varit så svår och våren aldrig så skir som i hennes oförglömliga bilder.

När Marit blev tillfrågad om hon ville göra scenografin till Astrid Lindgrens sagotåg och Villa Villekullasalen på Junibacken var det början till ett långt och intensivt arbete, ett arbete som ständigt pågår. För att världen hon skapade skulle vara så trogen Astrid Lindgrens värld som möjligt hade Marit nära kontakt med författarinnan under arbetets gång. 1996 invigdes Junibacken och fram till maj 2003 var Marit konstnärlig rådgivare där. Hennes bildmaterial till Junibacken finns samlat i boken Sagoresan.

För scenografin på Junibacken fick Marit Törnqvist hedersomnämnande 1996 som Årets Stockholmska och Lidmanspriset 1997. Emil-priset till Astrid Lindgrens ära fick hon 2004.

2019 utkom Astrid Lindgrens visa Alla ska sova som bilderbok med illustrationer av Marit Törnqvist.

Böcker illustrerade av Marit Törnqvist

den-lyckliga-on-crop 1

BÖCKER

Andra böcker av Marit Törnqvist

Marit Törnqvist har skrivit och illustrerat många andra böcker. Läs mer om dem och om Marit på förlaget Rabén & Sjögrens hemsida!

Till Rabén & Sjögren

Läs om de andra illustratörerna