Skola & Bibliotek
”Ett barn ensamt med sin bok skapar sig någonstans inne i själens hemliga rum egna bilder, som överträffar allt annat. Sådana bilder är nödvändiga för människan. Den dagen barnens fantasi inte längre orkar skapa dem, den dagen blir mänskligheten fattig. Allt stort som skedde i världen, skedde först i någon människas fantasi, och hur morgondagens värld ska se ut beror till stor del på det mått av inbillningskraft som finns hos de där som just nu håller på att lära sig läsa.”
Astrid Lindgren var övertygad om att alla barn behöver berättelser och fantasi – och hon visste att biblioteken, förskolorna och skolorna spelar en enormt viktigt roll för att locka barnen till läsning.
Bilder till dekorationer i klassrummet?
Här kan du ladda ner bilder som är okej att använda i klassrummet.
Till bildernaVill ni spela Pippi-teater på skola eller förskola?
Om Astrid Lindgrens böcker inspirerar barn i en skolklass att skriva en pjäs, som inte är precis som berättelsen är skriven i böckerna, kan man i en sluten grupp känna frihet att upptäcka glädjen i detta. En skolklass eller dagisgrupp med barn kan ha jättekul i klassrummet och får i sin privata sfär göra vad de vill med berättelserna. Men om lärare skriver manus till sina elever är det Astrid Lindgrens historia som ska förmedlas och inte något annat.
Läs mer om teaterverksamhet här“Ja, du borde allt gå i skolan och lära dej skriva lite bättre, sa Annika. Tack, sa Pippi. Det har jag gjort en gång en hel dag och då fick jag i mej så mycket lärdom, så det ligger och skvalpar inne i skallen än.”
ur Pippi Långstrump går ombordFixa ditt eget Pippikalas
Planerar du ett Pippikalas, t ex på biblioteket eller i skolan? Här är lite information och tips om vad man kan hitta på!
- Pyssel, lektips och frågesport finns längre ner på den här sidan.
- Erbjud barnen att komma utklädda till Pippi eller någon av hennes vänner!
- Ansiktsmålning med fräknar.
- Cut-outs med Pippi - tryck upp en bild och gör ett hål för huvudet. Bild finns att ladda ner här.
- Vi erbjuder ett par bilder att användas för dekoration mm, dessa finns här.
- Spela Pippi-musik (kom ihåg att anmäla till Stim när musik spelas offentligt).
- Visa klipp från vår kanal på Youtube eller musikvideor från Barngalaxen.
- Högläsning ur böckerna.
- Bjud på tårta eller pannkakor, liksom Pippi gör i berättelserna!
- Eller hämta inspiration till kalasmaten från Pippi Långstrumps kokbok!
“Det är därför vi har kommit hit”, fortsatte Fröken. ”För att vi ska vara snälla och vänliga mot andra människor.” Pippi ställde sig på huvet på hästryggen och viftade med benen. ”Hehe”, sa hon. ”Varför har dom andra människorna kommit hit då?”
Pippi är med på skolutflykt, ur Pippi Långstrump går ombordSe en faktafilm om Astrid Lindgren i klassrummet
Snö Film har i samarbete med Kunskapsmedia tagit fram en faktafilm om Astrid Lindgrens liv och gärning. Filmen från 2018 är 12 minuter lång och passar bra att se i lågstadiet och mellanstadiet. Studiehandledning finns att ladda ned.
Läs mer om filmen härLEK OCH PYSSLA
Tips på roligheter
Lekar och pyssel kan vara roligt i undervisning och på bibliotek. Här har vi samlat roliga idéer och tips på aktiviteter.
Till lek och pysselHör när Astrid Lindgren läser Pippi
Det är någonting magiskt med Astrid Lindgrens röst. För att du ska kunna njuta av hur hon själv läser sina böcker finns en av hennes inläsningar på YouTube.
Så här heter Pippi Långstrump på olika språk
Albanska: Pipi Çorapëgjata
Arabiska: جنانذاتالجوربالطويل (Jinān dhāt al-jawrab al-ṭawīl)
Bulgariska: Пипи Дългото Чорапче (Pipi Dalgoto Chorapche)
Engelska: Pippi Longstocking
HISTORIEN
Hur kom Pippi Långstrump till?
Första gången Pippi Långstrump nämndes var när Astrids dotter Karin var sju år gammal. Karin låg sjuk i lunginflammation och ville att mamma skulle berätta en saga. En kväll sa hon ”Berätta om Pippi Långstrump” och uppfann i samma stund det som skulle bli en av världens mest välkända barnboksfigurer.
Läs mer om hur Pippi Långstrump kom till