Emil i Lönneberga
Det skulle ha varit lugnt och fridfullt i Katthult, om bara inte Emil funnits där. ”Han gör jämt en massa hyss, den pojken”, sa Lina. ”Och gör han inga hyss själv, så händer det ändå så mycket med Emil. Jag har aldrig sett maken till unge.” Men Emils mamma tog honom i försvar. ”Det är då inte så farligt med Emil”, sa hon. ”I dag har han bara nypt Ida en gång och spillt ut kaffegrädden, det är allt ... ja, och så jagat katten runt hönshuset, var så sant! Men i alla fall, jag tycker han börjar bli lugnare och snällare.”
Den femåriga Emil ser kanske ut som en ängel, men alla vet att han är vild och envis och gör fler hyss än det finns dagar på året. Han är en begåvad och uppfinningsrik vildhjärna med en fantastisk förmåga att vända upp och ner på den gudsfruktande och ordningsamma småländska landsbygden. Emils hyss är alltid väldigt roliga men aldrig elaka. Hans vilda idéer kommer oftast från hans goda och snälla personlighet. Han står inte ut med att se andra lida och gör precis vad som helst för att hjälpa till… I sitt goda uppsåt handlar han helt efter eget huvud, utan tillbörlig respekt för den sociala hierarkin eller vuxna auktoriteter. Han är bondskt streetsmart och läsaren vet, till skillnad från folket i Lönneberga, att han kommer att lyckas i livet och till sist glänsa i rollen som kommunalnämndens ordförande.
“Hyss hittar man inte på, di bare blir. Och att det är ett hyss, det vet man inte förrän efteråt.”
Emil i Lönneberga, ur När lilla Ida skulle göra hyssSÅNGER
Emils visor
Du käre lille snickerbo', Hujedamej, Fattig bonddräng, Oppochnervisan... Georg Riedels och Astrid Lindgrens visor som skrevs till filmatiseringen av Emil i Lönneberga har blivit svenska klassiker.
Här finns alla sångernaVET DU VAD?
Astrid som statist
Filmen Emil i Lönneberga är den enda som Astrid Lindgren själv deltagit i som statist, hon förekommer iförd sjal som bondmora på Vimmerby marknad.
Läs mera om filmen Emil i LönnebergaHistorien bakom Emil
Det är bilden av Vimmerby i början av seklet Astrid målar upp när Emils familj kommer farande uppifrån Katthult för att få vara med om Vimmerby marknad. Det finns ingen omedelbar förlaga till karaktären Emil men han har drag av Astrids pappa Samuel August och hennes bror Gunnar.
Läs mera om historien bakom Emil i LönnebergaHyllningsprogram och konsert till Emil i TV4
I en hyllningskonsert från Skansen i Stockholm leder Pär Lernström tittarna genom en kavalkad av Astrid Lindgrens och Georg Riedels kända sånger från filmerna med Emil i Lönneberga. Under konserten medverkar bland annat Jason "Timbuktu" Diakité, Sarah Riedel, Jakob Hellman, Emil Svanängen, Magnus Carlson, Moonica Mac, Jens Hult , Nicolai Dunger, Kristin Amparo och Amanda Bergman. Programmet sändes den 17 juni 2023 och finns att se på TV4 Play.
Vanliga frågor om Emil
Emil i världen
Böckerna om Emil finns översatta till 53 språk och har sålts i runt 30 miljoner exemplar. Oftast utgivna med de fantastiska originalillustrationerna. Böckerna om Emil ges ständigt ut i nya utgåvor och upplagor i de nordiska grannländerna men också i Tyskland, Holland, Polen och andra länder i Europa. Den småländska miljö där Emil växer upp, och som vi uppfattar som så genuint svensk, har mycket gemensamt med landsbygdens villkor överallt på jordklotet, och de senaste översättningarna av Emil är på hebreiska, kinesiska, vietnamesiska, turkiska och japanska!
VET DU VAD?
Emil-illustratören Björn Berg
Illustratören Björn Berg hade också likheter med karaktären Emil i Lönneberga och precis som Emil älskade han att tälja och skulptera. Vid en intervju svarade han på frågan om han hade lite av Emil i sig: ”Jag vet i alla fall vad jag gillar hos Emil. Hans frihetsbehov. Han slår vakt om sitt revir och är så härligt oberoende när han sitter i Snickerboa och täljer gubbar. Jag är själv oduglig i alla gäng och grupper. När jag jobbar gör jag som Emil. Sopar rent omkring mig. Sen fyller jag tomrummet med mina gubbar.”
Läs mera om Björn Berg